44 Carlton Road

Architectural and interior refurbishment of a one bedroom ground floor flat in a typical Victorian terraced house in north London.

Overview

The client is a female in her early 30's. A professional interior designer working from the flat. She has quite a dark personality, is keen on cosy and protective spaces. She loves socialising and frequently has guests for dinners and parties.

Brief

The flat needs to be practical but also work as a showcase for the client’s work. She would use the space to meet up with clients and discuss project ideas. Connection with the garden and focus on social spaces are a must.

Bedroom en-suite with walk in closet, separate office space, WC for guests, open fire fireplace and barbecue area.

Proposal

To use the project as a statement of the designer’s style and taste, using sensuous curves and a very manly palette of contrasting colours, whilst still keeping to a very functional lay out. Removal of all interior walls forming an open plan social area and extension to the rear.

Mood board, we decided on a black and white theme, to bring drama and contrast and on the use of curves instead of straight lines to bring sensuality.

Mood board, we decided on a black and white theme, to bring drama and contrast and on the use of curves instead of straight lines to bring sensuality.

Sketch

Sketch

Before and after plans.

Before and after plans.

Sections

Sections

Sections

Sections

3D model, The hallway leads to the main social area where the position of the furniture defines the use of the space. The left of the hallway leads to the bedroom en-suite that is clearly divided into functions; sleeping, dressing, showering.The office is hidden from the social area, but wide doors connect it to the dining table that double up as extra working space.

3D model, The hallway leads to the main social area where the position of the furniture defines the use of the space. The left of the hallway leads to the bedroom en-suite that is clearly divided into functions; sleeping, dressing, showering.The office is hidden from the social area, but wide doors connect it to the dining table that double up as extra working space.

Fabrics and textures samples.

Fabrics and textures samples.

Furniture samples.

Furniture samples.

Bathroom samples.

Bathroom samples.

Bedroom samples.

Bedroom samples.

Specifications

  • Date: September 2009
  • Duration: 4 months (1 month for project and 3 months for building)
  • Location: North London, UK
  • Area: 93m2=1000ft2