Vila do Bolo

Complete interior design project for a new cake and patisserie shop in Londrina, south of Brazil.

Overview

After working in banking, financial services and as a chef in London, Marcelo Villari decided to follow his passion for cooking and open his first business in his hometown of Londrina, Parana- Brazil.

Brief

The client was looking for a welcoming and warming interior, more home-made than staged. He was unsure about what style to choose, although the first suggestion was a rustic/industrial style, he also considered a retro and a more traditional french style. After much consideration and three mood boards, we decided to go back to the first option.

A large area was needed to be allocated for the kitchen. Any doors had to allow enough clearance for industrial size appliances.

Proposal

Produce a warming an welcoming feeling by using plenty of reclaimed wood. Respect the original building and highlight industrial features, such as the steel beams and cable lighting.

Using dark grey and aqua-blue as highlight colours.

Separate more than half of the ground floor for the kitchen, with a dry wall and wide sliding doors.

To hide unwanted architecture we used large black boards that covered the upstairs rail and the gates on the window, they also double up as menus.

Keep the display of food simple, letting it speak for itself.

Use plenty of hand-written boards and illustrations, to keep the "home-made" feeling.

Original building photographs.

Original building photographs.

Mood-board, extensive use of reclaimed wood, with dark grey and the brand’s aqua-blue as accent colours, rustic, warming, but up to date by the use of industrial lighting and fixtures.

Mood-board, extensive use of reclaimed wood, with dark grey and the brand’s aqua-blue as accent colours, rustic, warming, but up to date by the use of industrial lighting and fixtures.

To cover the of the mezzanine rail we used a black board that doubles up as a menu, on the ground floor a wide sliding door closes the kitchen area, still allowing the access of two industrial ovens.

To cover the of the mezzanine rail we used a black board that doubles up as a menu, on the ground floor a wide sliding door closes the kitchen area, still allowing the access of two industrial ovens.

Big old frames and an old bench in keeping with the rustic style.

Big old frames and an old bench in keeping with the rustic style.

Keeping it simple with slate trays.

Keeping it simple with slate trays.

We used wood cladding for the facade and re-used wine boxes as shelves.

We used wood cladding for the facade and re-used wine boxes as shelves.

Front window display

Front window display